Achter de voordeur

Innovatief welzijnsproject van onze tech for good venture Hack The Planet om de sociale cohesie te verbeteren door mensen letterlijk een kijkje achter de voordeur te geven.

Iedereen herkent dit wel: je zit in de bus of tram, kijkt uit het raam, het is donker buiten. De lampen branden bij de mensen thuis en je ziet wat silhouetten bewegen achter de gordijnen. Je realiseert je dat achter ieder raam en achter iedere deur zich een uniek levensverhaal afspeelt en je vraagt je af wat daar allemaal gebeurt…

Deze verwondering is de aanleiding geweest voor het concept Achter de voordeur van onze non-profit venture Hack The Planet. Als we elkaar beter leren kennen, hebben we meer voor elkaar over en kunnen we elkaar helpen wanneer nodig. Koudwatervrees, culturele verschillen en vooroordelen zitten ons in de weg om elkaar op te zoeken. Alhoewel we allemaal anders en uniek zijn, willen we wel vaak hetzelfde in het leven. Achter de voordeur neemt de drempels weg door de kijker onder te dompelen in het leven van andere mensen. Doel van het project is om de sociale cohesie in woonwijken te verbeteren door mensen letterlijk een kijkje achter iemands voordeur te geven.

Het nieuwe welzijnsproject van Hack The Planet, dat eerder al virtual reality inzette voor het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen, bestaat uit een interactieve installatie ontwikkeld in samenwerking met video agency Wolfstreet. Met 360 graden-filmtechniek en persoonlijke interviews geeft het project een bijzonder kijkje in het leven van andere mensen. De immersieve installatie bestaat uit vijf voordeuren die toegang geven tot een kleine binnenruimte. In de binnenruimte is de kijker omringd door schermen. Afhankelijk van welke deur een bezoeker openmaakt, start de ervaring waarin de kijker zich in de woonkamer van een bewoner in de wijk waant. De video's zijn met speciale 360 graden-camera's gemaakt, zodat eenzelfde ervaring als met virtual reality kan worden verkregen zonder dat de kijker een VR-bril hoeft op te zetten (zoals bij de humanitaire VR-documentaire Meet the Soldier het geval is).

Opbouw installatie bij Q42 Den Haag

In het project staan de verhalen van Wiktoria, Saba, Rico, Malika en Denise centraal, allemaal bewoners van Den Haag Zuidwest. Zij geven een persoonlijk kijkje in hun leven, waarbij de bewogen interviews een extra lading krijgen door de beslotenheid van de kleine binnenruimte achter de vijf deuren.

De installatie werd in juli 2021 officieel geopend door burgemeester Jan van Zanen van Den Haag.

Q'ers Thijs en Tim met burgemeester Van Zanen