Museumapp

Voor het vernieuwde Naturalis ontwikkelden we een iOS- en Android-app met uitgebreide objectinformatie en diverse tours voor museumbezoekers.

Het vernieuwde Naturalis is een museum om te beleven. Rijk gevulde zalen waar je lekker kunt ronddwalen. Waar je je kunt verbazen over al het moois dat de natuur te bieden heeft. Maar wat als je meer wilt weten over de objecten? Of als je vooral de highlights wilt zien?

Naturalis benaderde ons met de vraag hoe bezoekers geholpen kunnen worden in hun beleving. Het museum had veel voorwerk gedaan en beschikte al over goede content. Een kwaliteitsoplossing lag daarom voor de hand: een nieuwe museumapp die verdieping én tours biedt, zoals die van het Rijksmuseum.

De basis
Elke succesvolle app heeft een goede basis nodig. Alhoewel er tal van toffe ideeën waren rond beleving, interactie en praktische info, wilden we ons eerst focussen op wat bezoekers écht nodig hebben. Die kernbehoeften vormen de belangrijkste reden waarom mensen überhaupt een museumapp installeren tijdens hun bezoek.

De volgende uitgangspunten zijn daarom leidend geweest in het ontwikkelproces:

  • Verrijken. De app moet het museumbezoek verrijken, niet vervangen. De app biedt houvast en achtergrondinformatie waar nodig, maar de bezoeker moet zo snel mogelijk weer van het beeldscherm weg en het museum in.
  • Relevantie. De app helpt bezoekers verdieping te vinden op het moment dat zij dat zelf willen.
  • Flexibiliteit. Voor diverse doelgroepen is er content op maat: voor scholen, gezinnen, onderzoekers, et cetera. De app is ook flexibel qua redactie: de vaste routes kunnen heel veel info bevatten, maar een tijdelijke route moet ook snel gemaakt kunnen worden.

Collectie en routes
Als doel voor een eerste versie wilden we indruk maken met twee dingen: objectinformatie en routes door het museum. Deze twee moesten echt perfect zijn.

De Naturalis-app biedt tijdens de lancering in augustus 2019 al gedetailleerde beschrijvingen van ruim 1200 soorten en 3400 objecten uit de collectie, zoals de Wolharige Mammoet - onze favoriet. Je vindt de informatie bij het object waar je voor staat door te zoeken op de Nederlandse of wetenschappelijke naam.

Ook vind je in de app kant-en-klare routes door het museum. Routes zijn objecten die aan elkaar gekoppeld zijn binnen een bepaald thema of een (educatieve) opdracht. Zo kun je een tour kiezen die je meeneemt langs alle topstukken en is er een uitgebreide evolutieroute. Naturalis is inmiddels druk bezig om snel meer tours toe te voegen. Want we hebben de redactie in staat gesteld om heel makkelijk (tijdelijke) museumroutes te maken, zoals een persoonlijke tour van Freek Vonk.

Freek Vonk met de Naturalis Museumapp

Museumapp voor meerdere instellingen
De iOS- en Android-app van Naturalis hebben we gebouwd op een generieke technische architectuur die ook door andere erfgoedinstellingen en attracties gebruikt kan worden. Overkoepelende onderdelen daarvan zijn onder andere het concept van objecten en objectinformatie, van routes en navigatie, een CMS waarin de routes beheerd worden en een publicatiemechanisme. Deze constructie levert een groot financieel voordeel op, omdat de ontwikkeling van de app verspreid wordt over meerdere musea. Het vernieuwde natuurhistorisch museum in Leiden is de eerste instelling die hiervan gebruikmaakt. Madurodam is de tweede. Binnenkort volgen nog meer musea en attractieparken die binnen ons nieuwe framework een eigen app lanceren. Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze museumapp, stuur dan een mailtje naar Martin: martin@q42.nl.