De Voorleestent
Met een interactieve installatie de magie van het voorlezen nóg groter maken: samen met creatief bureau Morrow bouwden we in het Kinderboekenmuseum een meeslepende vertelervaring voor kids en hun ouders. In De Voorleestent komen boeken tot leven!
Tijdens onze jaarlijkse hackathon w00tcamp hebben we ooit een connected kinderboek gebouwd. Bij het omslaan van de bladzijden stuurde het boek automatisch triggers naar allerlei gekoppelde apparaten. Met geluid, gekleurde lichten en een heuse bellenblaasmachine maakten we van voorlezen een magische beleving. Dit prototype was aanleiding om bij het Kinderboekenmuseum in Den Haag aan te kloppen. Zouden we samen dit oorspronkelijke idee niet verder kunnen uitbouwen tot een volwaardige immersieve installatie?
Het idee
Het idee was eenvoudig: de ervaring van het lezen verbeteren door een rustige en tegelijkertijd avontuurlijke plek te maken waar jonge kinderen met hun (groot)ouders helemaal op kunnen gaan in een verhaal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat voorlezen ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Technologie en interactieve elementen kunnen dit effect nog versterken als ze bijdragen aan het verhaal. Door in het museum te testen met een eerste prototype van De Voorleestent hebben we onderzocht op welke zintuigen de ervaring zich zou moeten richten, welke effecten het beste werken en hoe universele spelelementen toegepast kunnen worden op verschillende prentboeken.
Een intieme magische ruimte
We hebben een intieme magische ruimte gecreëerd die licht en veilig aanvoelt, zoals een tent van lakens. Nadat kinderen een boek hebben gekozen, gaan zij met hun (groot)ouders naar binnen om het avontuur te beginnen. De rol van de volwassenen is om het verhaal te lezen, maar ook om de kinderen te betrekken bij de interactie. Met behulp van een draaiwiel kunnen kinderen kiezen uit verschillende settings van licht en geluid. En met losse objecten kunnen zij zelf geluidseffecten triggeren. De audiovisuele effecten zijn open genoeg om bij elke illustratiestijl te passen en toch herkenbaar als aanvulling op het verhaal. We hebben de animaties en geluiden getest op snelheid en intensiteit, zodat ze geschikt zijn voor jongere kinderen en niet te storend zijn tijdens het lezen van een boek.
Foolproof installatie
Om het eindproduct foolproof te maken hebben we de technologie versimpeld. Met het draaiwiel draai je simpelweg een NFC-pasje voor een verborgen reader. En ook in de objecten zitten NFC-pasjes verstopt, die je voor een soort magische totem moet houden waar de reader in zit. Achter de schermen vormt een PC het hart van het systeem. Een Node.js-applicatie leest de NFC-signalen uit en stuurt VLC aan voor de geluiden en MadMapper voor de video's. Het licht komt uit twee verborgen beamers die op de tent schijnen, het geluid uit een verstopte 5.1 surroundset. Voor de bouw van de 'tent' hebben we de hulp ingeroepen van bouwatelier Fiction Factory. De installatie is inmiddels een permanent onderdeel geworden van de tentoonstellingsruimte en het museum heeft er geen omkijken naar.
Verbeeldingskracht
Al in de testfase zagen we de impact op microniveau: kinderen en hun (groot)ouders verlieten de installatie met een grote glimlach en waren aan het praten over het volgende boek dat ze samen zouden lezen. Voor ons gaat De Voorleestent dan ook over het planten van een zaadje voor toekomstige leesmomenten. Deze museale installatie bevordert het lezen, de fantasie en het samen beleven van bijzondere momenten. Net als onze andere recente installatie, Achter de voordeur van onze tech for good venture Hack The Planet, laat De Voorleestent zien hoe technologie in dienst kan staan van de verbeeldingskracht.
"Q42 verstaat de kunst belevingen te creëren die niet technisch voelen, en dat is een groot talent. Ze brengen technologie en experience samen tot een kloppend geheel. Daar zit de toekomst in."
Ingrid Eilander, adjunct-directeur Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum